Sävar Turbo Site

Ett forum för motorentusiaster
Aktuellt datum och tid: lör maj 25, 2019 6:31 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: ons jul 02, 2008 10:02 am 
Offline
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons okt 22, 2003 10:25 pm
Inlägg: 9831
Ort: Sävar
De flesta styrsystem fungerar på precis samma sätt, här följer några bra råd som kan undvika otäcka eller dyra situationer. Kom gärna med frågor/synpunkter.


Lite inkopplingstips

Viktigt!! Plocka ur alla säkringar och reläer innan du kopplar in boxen första gången. Endast boxen ska ha spänning.

Redan innan du kopplar in styrboxen kan du mäta att det inte är någon udda spänning på pinnar i kontakten till styrboxen. Detta kan lätt hända med hemmabyggda härvor när man inte har riktigt koll på svagström, men normalt inte med "fabrikshärvor" förstås. Det här gör du för att förhindra att du matar batterispänning in på fel ställe, ser till att jorden är ansluten på rätt pinnar och helt enkelt undviker konstigheter.
Nu är det också läge att prova funktionen på alla strömförbrukare : alltså tändspolar, spridare, reläer och andra solenoider du har kopplat in. Med en kabel kopplad till en jordpunkt kan du kortsluta mot de pinnar som strömförbrukarna är kopplade till - detta är väldigt effektivt för att dubbelkolla funktionen. En kabel mot jord som du använder på det här viset har samma funktion som boxens utgångar - den ger jord, fungerar alltså som en brytare till jord. Tänk på att tändspolar inte får jordas mer än att du "duttar" med kabeln, eftersom det går MYCKET ström om du håller kabeln där kontinuerligt och antingen går säkringen eller så riskerar du överhetta tändspolen.

Om du inte förstår något av det jag sa, så försök iaf - man lär sig mycket på kuppen. Det kan vara mycket att sätta sig in i men så är det att installera ett styrsystem.

Du kan också i det här läget kontrollmäta diverse temperatur-givare, mät mellan jord och motsvarande pinne i kontaktstycket. De vanligaste temperatur-givarna är av typen NTC vilket betyder att de minskar motståndet när de blir varmare, typiska värden är ca 2.5 KOhm vid 20C. Passa på att dubbelkolla att jordanslutningarna verkligen har minimala kontaktproblem mot chassit.

Nu kan du med största sannolikhet ansluta boxen utan att den fabriksinbyggda röken släpps ut. Kalibrera alla givare och se till att det finns varvtalssignal! Det är absolut ingen idé (aldrig någonsin) att ge spänning till något innan du får varvtalssignal - fungerar inte triggern så är det dött lopp ändå. Har ditt system en funktion för "oscilloskop" av trigger-signalen, använd den!

Verkar alla givare ok så kan du lägga till reläer och säkringar allt eftersom du är säker på inställningarna för respektive funktion. Du måste ställa in vilka utgångar som går till vad och vara säker på vad som går till vad.

Tändning och trigger kommer före bränsle!

Första säkringen som sätts in är givetvis för lambda-sondens förvärmning (går inte kalibrera utan) - och den andra är till tändningen så att du kan kolla så att det finns gnista och att den kommer hyfsat rätt (stroblampa!), justera trigger offset därefter. Här är det viktigt för de som har tandhjul (60-2, 36-1) att se om de får hjulfel ("wheel errors") då det kan vara ett tecken på ett flertal olika problem, man kan ha polvänt triggersignalen, jordat kablaget felaktigt, metallspån på givaren, etc..
Det är normalt att få 1 eller 2 hjulfel när man vrider på startnyckeln men det ska inte räknas upp fler. Dataloggen brukar innehålla information om eventuella hjulfel, titta alltid där.

Bränsle

Stämmer tändningen hyfsat är det bara att sätta i säkringen till spridarna. En noggrannare kalibrering av tändningen ska göras senare när motorn är startad, eftersom kompressionen ändrar varvtalet och gör att motorn inte kan antas ha ett konstant varvtal, vilket gör att förtändningen kan vandra rejält - speciellt om det är få tänder på trigger-skivan.

De flesta system har en "bränslefaktor" som ställs in för att matcha storleken på spridare och cylindervolym, många namn finns så som "required fuel". I många system är tabeller för bränslemängd vid start, efterstart och kallstart generella och fungerar på de flesta motorer direkt bara man ställt in "bränslefaktorn" rätt. Däremot måste man alltid justera huvud-tabellen för bränslet, och det gör man när motorn uppnått arbetstemperatur. Den tabellen baseras oftast på % fyllnadsgrad, så kallad Volumetric Efficiency, och kallas typiskt VE-tabell.

Justera bränsle-tabellen så att motorn går åtminstone magrare än lambda 0.90 kall och helst nära lambda 1.0 på varm tomgång direkt efter uppstart - är det standard-kamaxlar ska detta inte vara ett problem. Det är bara idioti att skölja sönder motorn och låta den gå för fett på tomgång och låg last, den kommer inte spränga stakarna i omloppsbana men du slipper skölja sönder oljan eller förstöra inkörningen av ny-honade cylinderlopp och göra livet tufft för lambda-sonden. Tänk på att du helst inte ska ha lambda-sonden inkopplad när du startar en nyligen ihopmonterad motor, all monteringsolja och annat snusk ska helst ha förbränts och försvunnit innan den monteras, vilket går snabbt.

Tänk på att det är först när motorn är varm som det verkligen går att justera bränsle-tabellen, se till att du förstår när kallstartsberikningen är över. Den stämmer troligen inte till 100% för just din motor och måste efterjusteras ett antal gånger vilket kan kräva ett flertal kallstarter. Provtryck efter läckage i insug och tryckrör, fixa olje-dropp och glykol-regn från maskinen, sen åker man ut och mappar!Programvara
(specifikt för VEMS)

VemsTune används till VEMS i dagsläget och det är en rörlig måltavla som förbättras hela tiden och en ny version släpps löpande med mer eller mindre uppgraderingar som ibland hänger ihop med att det släpps ny firmware till boxen som kan kräva ny funktionalitet. Jag rekommendera alltid att använda senaste ostabila "nightly" (Ungerskt ordval..) så att du har det senaste, det är garanterat mer utvecklat och testat än den senare "stabila".
(tidigare användes MegaTune, glöm det)

VemsTune finns att hämta här :
http://www.vems.hu/vt


Dataloggning

Datalogga, datalogga och datalogga. Enkelt aktiverat genom att trycka på symboeln "LOG" som blir grön, går snabbare med genvägen "Alt-L" på tangentbordet. Det går inte att datalogga för mycket. Lär er titta på loggarna och observera och tänk efter vad som borde vara normala värden. Det är många som missar enkla saker som triggerfel (t.ex. spikar mot 25000 varv), dålig batterispänning, galet aggressiv acc-pump (plötsliga pulsviddsökningar på spridarna), misständningar (lambdan visar "mager" trots att det är fett), Men glöm för all del inte bort gamla hederliga avläsningar av tändstiften och så vidare.

Detta är A och O. Den som inte dataloggar lär sig inte mycket och har mycket svårt att beskriva problem de upplever för andra. Bifogar man en datalog till ett problem så brukar det vara uppenbart för ett erfaret öga att se vad som hänt.


Generalla tips och rekommenderad läsning

Det är väldigt viktigt att undvika att använda finesser man inte förstår !
KISS = Keep it simple stupid!

Avsäkra allt och dimensionera dessa rätt!
Man bränner hellre en säkring än hela bilen.

För anteckningar. Se till att du har stenkoll på var alla saker du kopplat in sitter, på vilket stift och så vidare.

VEMS UserGuide - ett måste att läsa, speciellt för er som bygger egna kabelhärvor:
http://www.vems.us/downloads/V3installa ... manual.pdf

Mappning kan det skrivas mycket om. Ta det lugnt. Belasta inte en motor i områden i mappen du inte har god koll på. Det är väldigt onödigt att spika sönder en fin motor i tron att motorn går som den ska bara för att man har monterat ett "sprut", allt måste justeras. Mappa låg last och bred ut området mer och mer, högre varv först och sedan högre tryck. Se till att grunderna fungerar först!!

Jordning
(sist men inte minst viktigt när det är styrsystem inblandat)

Se till att motorblocket är ordentligt jordat på MINST två ställen mot karossen. Gärna vid startmotor, växellåda och ett motorfäste. Tänk på att när du vrider på startnyckeln går det enorma strömmar genom startmotorn, dessa letar sig på bästa sätt ner mot jord. Har man många tillbehör så som en eller fler bränslepumpar, elfläktar, vattenpumpar och annat som kan dra 10-tals Ampere var för sig, då bör du också tänka på hur pass grov matning du har från batteriet till generator. Undvik långa kablar och använd reläer på rätt plats för att hjälpa den situationen.

Generatorn måste också jordas ordentligt, något som många glömmer när de haft lös lite detaljer från motorn och allt ska ihop. Det varierar mellan modeller, men höljet är vanligtvis jord och ska kopplas mot exempelvis blocket och/eller en bra jordpunkt i karossen. Har man en t.ex "85A" generator, så ska det så att säga till att det är rejäla kablar så att det går att få genom 85 Ampere också.

Motorstyrningen har en egen jordpunkt och det finns många teorier om vad som är bäst. Huvudsaken är att denna kabel ALDRIG kan lossna. Det ska bultas och det ska inte kunna skallra loss. Den som använder självborrande i karossen för att fästa den får skylla sig själv.

Se till att alla jordpunkter är i skick, rena och fria från oxider och dynga.

_________________
Mattias Säfsten (fd Sandgren)
Säljer, installerar, mappar och justerar motor-styrsystem och tillbehör. Link, MaxxECU, ECU Master, VEMS, m.fl.
Egen nav-dyno och motor-bänk i Sävar.
Säljer, flödestestar och tvättar bränsle-spridare.
Bild
Skicka mail, PM eller ring vid intresse. Innehar F-skatt. Jobbar mest i norr.


Senast redigerad av mattias sön jul 04, 2010 3:26 pm, redigerad totalt 9 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons jul 02, 2008 11:21 am 
Offline
Forumsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 29, 2005 4:27 pm
Inlägg: 1255
Ort: Lycksele
Kanon Mattias. Det där inlägget kommer att hjälpa Många på traven! :thumbright:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör jul 05, 2008 10:10 pm 
Offline
Forumsberoende

Blev medlem: sön aug 13, 2006 9:29 pm
Inlägg: 636
Ort: Piteå
underbart :D

sånna där behövs det mer av =)

_________________
Projekt!

volvo 145 såld
volvo 740 tic Såld
Volvo 242 lära sig sprut stadie.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör jul 05, 2008 10:13 pm 
Offline
Forumsberoende

Blev medlem: sön aug 13, 2006 9:29 pm
Inlägg: 636
Ort: Piteå
jag har börjat få en någorlunda koll på vad de mästa är i min kabelhärva, men en sak jag inte fattar är hur man kopplar för tex ett msd 6a.

Hur hittar jag igen de i kopplings schemat?

_________________
Projekt!

volvo 145 såld
volvo 740 tic Såld
Volvo 242 lära sig sprut stadie.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jul 06, 2008 9:32 am 
Offline
För mycket laddtryck

Blev medlem: mån mar 19, 2007 6:50 pm
Inlägg: 320
Ort: Piteå
Det mesta finns att läsa på vemsforumet ;)

http://www.vems.se/forum/viewtopic.php?f=4&t=461

_________________
Bild
Fd GOLiO


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jul 06, 2008 7:57 pm 
Offline
För mycket laddtryck

Blev medlem: fre jul 07, 2006 2:07 pm
Inlägg: 257
Ort: umeå
Riktigt läsvärt inlägg :thumbright:
Men av egen erfarenhet så mät upp reläerna innan ni stoppar tilbaka dem,
ett nytt relä från vems härvan orsakde till ett bränt tändsteg i min box, men mattias fixa problemet lika fort som det kom :wink:

_________________
Svetsar rostfritt,alu,svartstål. Bara slå en pling
Tel: 072-5178899


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jul 06, 2008 11:21 pm 
Offline
För mycket laddtryck
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis nov 22, 2005 10:14 am
Inlägg: 418
Ort: Umeå
Guldläsning! :thumbright:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis jul 22, 2008 4:08 pm 
Offline
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons okt 22, 2003 10:25 pm
Inlägg: 9831
Ort: Sävar
Lade till en liten grej om jordning. Tyvärr är det väldigt vanligt att folk inte inser vikten av ordentlig jordning, eller missar det helt och har sönder en massa dyr elektronik eller spiller mååånga timmar på felsökning.

_________________
Mattias Säfsten (fd Sandgren)
Säljer, installerar, mappar och justerar motor-styrsystem och tillbehör. Link, MaxxECU, ECU Master, VEMS, m.fl.
Egen nav-dyno och motor-bänk i Sävar.
Säljer, flödestestar och tvättar bränsle-spridare.
Bild
Skicka mail, PM eller ring vid intresse. Innehar F-skatt. Jobbar mest i norr.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Hej Kritik Positiv sådan
InläggPostat: tis jul 22, 2008 7:34 pm 
Offline
Forumsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre maj 25, 2007 7:27 pm
Inlägg: 791
Ort: Stockholm
Hej Mattias, ville bara skicka en hälsning å säga kanon bra skrivet.

Superbra

MVH Calle

_________________
trött Familje far.... Hobby Bil Volvo 850 Kombi

Åker BMW 123 D :)))


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis aug 05, 2008 11:18 pm 
Offline
Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons okt 22, 2003 10:25 pm
Inlägg: 9831
Ort: Sävar
Tack Calle, jag har spånat vidare lite grann nu.
Problemet är nog att få de som verkligen behöver den här informationen att verkligen läsa den.. ;)

_________________
Mattias Säfsten (fd Sandgren)
Säljer, installerar, mappar och justerar motor-styrsystem och tillbehör. Link, MaxxECU, ECU Master, VEMS, m.fl.
Egen nav-dyno och motor-bänk i Sävar.
Säljer, flödestestar och tvättar bränsle-spridare.
Bild
Skicka mail, PM eller ring vid intresse. Innehar F-skatt. Jobbar mest i norr.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: ...
InläggPostat: ons aug 06, 2008 9:51 am 
Offline
Forumsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön nov 14, 2004 9:28 pm
Inlägg: 1012
Ort: Lycksele(Betsele)
Har många gånger tänkt läsa igenom detta, äntligen har jag tagit mig tid till det :)
Och jag kan bara säga tummen upp :thumbright:
Mycket bra läsning för att få sig en tankeställare om att det inte är att "bara" montera ett styrsystem.
utan att det är viktigt att lära sig dess funktioner och att ta det lugnt o sansat utan att stressa,
man slipper många problem och bekymmer med det.

_________________
Bild

Niklas Evertsson

www.s-mod.se
www.knracing.se
May the Boost be with you


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor jan 08, 2009 7:40 pm 
Offline
För lite laddtryck

Blev medlem: mån jan 05, 2009 7:25 pm
Inlägg: 5
Ort: glimåkra
tjena! mycket intressant läsning! jag och farsan har kopplat in två ford pinto motorer med orginal sprut. nu håller vi på att hjälpa en kompis me ett dta sprut på en honda s 2000 motor. den är uppstartad men vi misstänker att trottel positions givaren har gett upp


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jan 23, 2012 12:28 am 
Offline
För mycket laddtryck

Blev medlem: tis okt 11, 2011 12:45 am
Inlägg: 230
grymt bra inlägg, har en fråga ang säkringar, har kopplat klart mitt sprut nu " Prospark " men vad för säkringar har man till Tändspole, Spridare , boxen samt jorden från box? :) kör med wastespark tändning samt 8 spridare om de e till hjälp,


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor maj 17, 2012 1:29 pm 
Offline
Forumsberoende

Blev medlem: tis maj 18, 2010 10:26 pm
Inlägg: 616
Ort: Göteborg
En liten snabb fråga..

Om man köper vems pnp boxen till audi AAN. Måste man göra något innuti boxen om man vill köra med COP Spolar, dvs. utan orginal tändsteg ?!

_________________
//Christian


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre maj 18, 2012 5:09 pm 
Offline
Forumsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör feb 05, 2005 3:46 pm
Inlägg: 563
Ort: Västerås
Om du med COP menar VAG-spolar så behöver du inte göra någonting förutom att skarva förbi tändstegen.

_________________
Erik Englund

Dahlbäck Racing


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010