optimalt turbogrenrör

Diskussioner för erfaret folk
Användarvisningsbild
Robert Ågren
Impellerhead
Inlägg: 146
Blev medlem: tis sep 23, 2003 8:06 pm
Ort: Skellefte
Kontakt:

optimalt turbogrenrör

Inlägg av Robert Ågren »

Funderar lite över det här med grenrören, man ser ju allt som oftast att det pratas om att det ska dras i tändföljd till turbon (förusatt att den har delat inlopp).

Tycker att det borde vara mer optimalt med ett 4-1 grenrör med nån typ av "merge colector" om man kör med högt laddtryck (2,5-3bar). Det är nu dragracing vi pratar så att det blir sämre lågvarvs eganskaper är helt ointresant.

Tappar man nått om man kör 4-1 på ett avgas hus med dubbelt inlopp jämfört med om man har ett med enkelt??

Och hur långa ska piporna vara på en motor som arbetar mellan 7000-9500rpm.....
Användarvisningsbild
larsat
Forumsberoende
Inlägg: 4331
Blev medlem: tis sep 23, 2003 4:22 pm
Ort: MantorpPark
Kontakt:

Inlägg av larsat »

vad innebär merge collector?
det borde ju finnas en anledning till att turbon har delat inlopp.. som att den arbetar bättre om den får pulser varannan gång mellan ingångarna men det finns ju även sådana med enkelt inlopp så frågan är hur dom ser ut inuti om det är nån skillnad alls eller om dom drivs på samma sätt vare sig den är delad eller inte? alltså samma hjul från båda ingångar?
om turbon har delade gångar kommer trycket bli högre vid varje puls eftersom den drivs in i en smalare gång än om man delade upp den på båda ingångarna?
detta borde vara en fördel vid längre tryck, men du tycker att det vore en fördel när man laddar 2,5-3 bar att dela upp trycket på båda inloppen?
det kan man ju jämföra med att blåsa på en fläkt, om man blåser löst snurrar den sakta om man blåser hårt snurrar den snabbt.. frågan är vad händer när man blåser jävligt hårt.. går den snabbare oförändrat eller långsammare? någonstans borde finnas en nivå där den inte vill snurra mycket snabbare hur hårt man än blåser & då skulle det vara en fördel om man delade upp trycket som du säger.. nackdelen vore ju då på lågt varv då det blir för svagt tryck tillsammans.... men jag ser ingen nackdel att ha en hel collector på en turbo med dubbla ingångar när du ska varva och ladda så mycket.. vore kul om nån byggde 2 grenrör ett pulssplit & ett 4-1 & sedan bänkade samma motor så kunde man jämföra effektkurvorna.. det finns säkert i literatur nånstans att hitta iofs..
Användarvisningsbild
Jens Gustavsson
Sävar Turbo Racing
Inlägg: 21681
Blev medlem: mån sep 22, 2003 5:47 pm
Ort: Tomterna/sävar
Kontakt:

TURBO GRENRÖR

Inlägg av Jens Gustavsson »

Det finns inget universialt optimalt turbo grenrör, de måste optimeras för den specifika motorn. Men när det gäller 4:1 eller 4:2 tror jag att 4:2 modellen fungerar bäst om man har en westgate anläggning som peters BMW,södelunds PV, eller kolfiber PV då kan responsen ökas så ett ännu större avgashus/turbo kan andvändas än om ett maximalt stort enkel avgashus andvänds (för minimalt avgas mottryck). Är man begränsad till en "vanlig" westgate så blir det nog som du säger att en enkel ingångs merage kolektor ger högst topp effekt.
Användarvisningsbild
larsat
Forumsberoende
Inlägg: 4331
Blev medlem: tis sep 23, 2003 4:22 pm
Ort: MantorpPark
Kontakt:

Inlägg av larsat »

kan du skriva lite om wastegaterna förstår inte bara av att titta på bilderna vad skillnaderna är..?
Örjan
Ganska mycket laddtryck
Inlägg: 88
Blev medlem: ons sep 15, 2004 10:13 pm
Ort: Värmdö/Uppland

Inlägg av Örjan »

jag undrar vad som är bra och båligt med de olika sätten att bygga colector. 1-4 eller 2-4. mitt första blir 1-4,2-3 till ett inlopp... kanske det finns en liten grund regel för gat bilar... innan det blir räkne nivå. :slap:

mvh örjan
Amazon turbo
Användarvisningsbild
Jens Gustavsson
Sävar Turbo Racing
Inlägg: 21681
Blev medlem: mån sep 22, 2003 5:47 pm
Ort: Tomterna/sävar
Kontakt:

Inlägg av Jens Gustavsson »

Grenröret utformning grundas på hur mycket effekt man ska ha! En killle som tex vill ha 180hk i sin B21a kan slänga dit ett helkasst 240T grenrör och få det han är ute efter. Men vill man ha ut tex 800+ hp ur en 2.3l motor gäller det att bygga ett grenrör som samarbeter med sugmotorn och turbon så att allt klaffar (allt blir kritiskt). Man kan säga att grenröret blir mer kritiskt ju mer man trimmar grundmotorn (samma som på en sugmotor.) Vi har provat långa, korta, tjocka, smala och kommit fram till att på tex B21ET med (57mm in/65 ut) turbo på ca 500hk så ger ett kort 35 cm (43 mm id) grenrör lite bättre klipp men den tappar ordentligt över ca 6800rpm. Med ett längre rör på ca 65 cm(43 mm id) så ökade effekten genom hela mellan och höga varv registret och motorn kändes elak upp mot 8000+ rpm.

Man kan också prioritera grenrörens utformning ungefär så här.
Upp till 180hk = vad skit som helst (tex 240T).
200-350hk = alla rör måste mynna ut mot turbon och inte störa varandra (tex 940T).
350-450hk= alla rör bör vara över 40 mm id och ungefär lika långa.
400-max hp= beroende på hur kam, topp, turbo ser ut men ca 43-47 mm id, ca 65 cm långa, lika långa +/- 5cm, mycket genomtänkt kollektor och wastegate anslutning.
Swärd
För mycket laddtryck
Inlägg: 219
Blev medlem: tis aug 24, 2004 5:28 pm
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Swärd »

Hur är de med wastegate placering?
Har hört olika om vad som e bra och dåligt..

/marcus
http://www.biltema.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Marcus/Holmsund
Användarvisningsbild
mattias
Admin
Inlägg: 10081
Blev medlem: ons okt 22, 2003 10:25 pm
Ort: Sävar
Kontakt:

Inlägg av mattias »

AudiS4sure skrev:Hur är de med wastegate placering?
Har hört olika om vad som e bra och dåligt..

/marcus
Läser du den här sidan och den efter i Jens artikelserie så får du en inblick. Kort sagt beror effektiviteten på ventilens dim, placering, avgasmottryck och flöde/topp-effekt.
Mattias Säfsten (fd Sandgren)
Säljer, installerar, mappar och justerar motor-styrsystem och tillbehör.
Återförsäljare för MaxxECU, Link, ECU Master, VEMS, m.fl.
Nav-dyno och motor-bänk i Sävar vid E4.
Säljer, flödestestar och tvättar bränsle-spridare.
Skicka mail, PM eller ring vid intresse. Innehar F-skatt. Jobbar mest i norr.
Pitebo
För mycket laddtryck
Inlägg: 377
Blev medlem: tor jun 03, 2004 2:21 pm
Ort: Piteå

Inlägg av Pitebo »

Det här med grenrörslängder på 60-70cm osv som man hört talas om är jag lite skeptisk till, för att få till ett sånt rör måste man ha mkt böjar, ofta snäva sådana, detta ger ju rätt mkt flödesförluster, och rent praktiskt så funkar det utmärkt med mkt korta rör och lite böjar. En viss omskriven hayabusa byggd på mcxpress lämnar över 700hk på slangen med pulssplitgrenrör med mkt korta primärrör, mkt tack vara en kanonladdare har den i sammanhanget sjuk körbarhet, men jag tycker det visar att det funkar kanon med korta rör med lite böjar, så blir mitt nya grenrör iaf, raka spåret!!

Amazing, ditt grenrör är väl ett av de vettigare man sett, så kör med det, vore iofs skoj att testa lite olika i bromsbänk, tror dock att skillnaden är mindre än man tror...
Användarvisningsbild
Jens Gustavsson
Sävar Turbo Racing
Inlägg: 21681
Blev medlem: mån sep 22, 2003 5:47 pm
Ort: Tomterna/sävar
Kontakt:

Inlägg av Jens Gustavsson »

visst fungerar korta rör bra också om allt är byggt för det men jag tror dock att längre rör på en motor som är byggd på dessa teorier ger mer effekt.
Skriv svar